Switch your career Switch your life (2)

Van project manager in de financiële sector tot goudsmid

Als coach vind ik het bijzonder boeiend om coachees te begeleiden op cruciale transitiemomenten in hun loopbaan en leven. Momenten waarop ze zichzelf in vraag stellen, een ander pad overwegen.

Soms leidt een coaching tot een carrièreswitch … soms ook niet.

Soms gebeurt dat meteen, soms enkele jaren later.

Dat was het geval bij Els Rimez (46) die enkele jaren geleden beoep deed op mij als coach. Ik had Els sindsdien niet meer gezien. Ik ben heel erg onder de indruk van haar parcours.

Je leest hieronder haar interview.

els rimez

Els, vertel eens welke SWITCH jij hebt gerealiseerd in je leven?

Ik ben van een job in loondienst als project manager – teamlead -business analist naar een creatieve job gegaan als goudsmid. Van loontrekkende naar volledig zelfstandige dus.

Wat is de trigger geweest die alles in gang heeft gestoken?

Het waren er meerdere:

In 2019/2020 kreeg ik een zware burnout. Dat was het moment waarop ik beroep deed op Brigitte om een aantal onduidelijkheden in mijn hoofd over mijn professionele toekomst scherper te krijgen.

In 2021 verloor ik mijn beide ouders op 7 maanden tijd

In 2023 kreeg ik herseninfarct door een arteriële dissectie tijdens mijn opleiding goudsmid

Hoe heb je je SWITCH aangepakt?

De coaching van Brigitte was het begin van een lang traject in persoonlijke ontwikkeling om de scherpe kantjes eraf te krijgen 😉 Mijn perfectionisme, het constante ‘people pleasen’ en het omarmen van mijn introverte karakter zijn er een paar van.
Dat perfectionisme is niet van de baan, maar ik zie het nu als een van mijn sterktes in mijn nieuwe carrièrepad. Het people pleasen (en het aanvaarden van mijn introverte zelf) heeft wel plaatsgemaakt voor het aangeven van een aantal duidelijke persoonlijke grenzen.  Dat geeft me nu rust en een veel minder gestresseerd leven.

Hoe lang heeft het geduurd tussen het “triggermoment” en het moment dat je de stap hebt gezet?

Ik ben sinds mijn burn-out niet meer voltijds in loondienst gegaan door alle gebeurtenissen op persoonlijk vlak. 2021 was een schakeljaar waarin ik, na het plotse overlijden van mijn vader aan longkanker, mantelzorger werd voor mijn mama met ALS (naast mama van 2 kleine kinderen) en 3 maanden palliatief verlof nam om haar bij te staan in haar euthanasieproces. 

In mei 2022 heb ik beslist om een voltijdse opleiding tot goudsmid te starten in september nadat ik een rouwjuweel had laten maken door een goudsmid in de buurt. 

Wat was je grootste uitdaging of angst?

De financiële onzekerheid zorgde bij mij voor een grote stressfactor.  Het was steeds mijn bedoeling om als goudsmid in bijberoep te starten.  Mijn herseninfarct in februari 2023 en een zeer oneerlijk evaluatieproces bij mijn toenmalige werkgever hebben voor een versnelling hoger gezorgd en dat zorgde initieel wel voor de nodige stress.  Na het uitwerken van een businessplan, de eerste resultaten te zien van mijn harde werk en het goed omringd worden door een geweldig ‘branding agency’ is die angst bijna tot 0 herleid.

creatie Els Rimez

Ook de ‘podiumangst’ als goudsmid is een uitdaging waar ik nog moet aan werken.  Dat verandert stilaan als je de reacties van klanten ziet die supertevreden zijn, maar de kriebels bij het onthullen van een sieraad blijven toch aanwezig, want ‘stel je voor dat klanten het aartslelijk vinden’ (nog nooit meegemaakt ;))

Hoe heeft onze coaching je geholpen?

Het maakte me duidelijk dat de mogelijkheden met mijn achtergrond en talenten eindeloos waren en dat ik eigenlijk de wereld wel aankon. De tegenslagen die de jaren erop volgden, hebben dat gevoel alleen maar versterkt.    

Welke boodschap wil je geven aan mensen die een SWITCH overwegen?

De uren die je in je job steekt zijn zo’n groot deel van je leven dus je kan er maar beter voor zorgen dat je je amuseert. 

Mijn motto is: Ik wil, eens ik 70 of 80 ben, fier zijn op mijn leven en wat ik eruit gehaald heb en niet teleurgesteld omdat ik, uit angst, bepaalde dromen heb laten schieten.

Het ga je goed Els … en ik vind jouw creaties alvast supermooi!

Neem zeker een kijkje op de website van Els: www.atelier-rimez.be

collectie Els Rimez


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *