Oproep aan CEO’s : "Ik weet dat het gevoelig ligt, maar we moeten demotie bespreekbaar maken".

Ik kreeg enkele weken geleden een interview uit het Financieele Dagblad in mijn mailbox en ik dacht : yes, ik ben niet de enige die er zo over denkt! Demotie moet inderdaad bespreekbaar zijn als alternatieve loopbaanwending!
Ik begin te lezen. Benieuwd naar wat Alexander Wynaendts (57), topman van verzekeraar Aegon, te vertellen heeft over deze topic. Misschien is hij wel een ambassadeur die mij kan helpen om het taboe rond demotie weg te werken.
En dan lees ik :
«Daarom moeten we blijven nadenken over langer doorwerken en vooral flexibel met pensioen omgaan. Daar kan een minder betaalde baan bij horen. Iemand is 63 en wil drie dagen in de week werken. Prima, maar dat betekent dan wel een lager salaris.’
(OK goed idee denk ik)
U doelt op demotie. Weet u hoe gevoelig dat onderwerp ligt?
(goede vraag !)
‘Ik geef toe dat het ik het hier in huis nog niet heb durven voorstellen,
(bevestigt dus nogmaals de draagwijdte van het taboe !)
maar maatschappijbreed en binnen Aegon ontkomen we er niet aan om het bespreekbaar te maken. Bij mijn eerste gesprek met de minister Koolmees van Sociale Zaken wil ik het onderwerp flexibele pensionering graag aan de orde stellen.’
Geeft u binnenkort zelf het goede voorbeeld?
(ah ah nu komt het … !)
‘Zelfs als ik het zou willen gaat het voor een ceo niet op, maar voor heel veel andere functies wel.»
Ik kijk op van mijn scherm. Ben even buiten adem …. Knock out zelfs … Demotie voor heel wat andere functies, maar niet voor een CEO? …
Moeten er nog bewijzen zijn dat het taboe nog altijd torenhoog is?
Waarom kan Alexander Wynaendts deze loopbaanwending voor hemzelf in de toekomst niet aanvaarden? Welke beperkende overtuiging ligt aan de basis van deze uitspraak?
Zijn er dan geen andere CEO’s die wel – al dan niet spontaan –  voor demotie zijn gegaan? Ik denk persoonlijk aan Peter Leyman bijvoorbeeld, de vroegere CEO van Volvo Gent, die vandaag aan het hoofd staat van een maatwerkbedrijf. En er zijn er zeker andere…
Of noemt een CEO dat geen demotie, maar gebruikt hij (of zij!) daar een andere naam voor?
Ik wil graag het gesprek aangaan met Alexander Wynaendts!
En ook horen van andere CEO’s hoe zij kijken naar demotie …
Voor allen alvast een leestip … ;-)!
cover
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *