Leven zonder spijt

Coco Chanel
Deze grote dame van de Franse mode zegde ooit “Je ne regrette rien dans ma vie, à l’exception de ce que je n’ai pas fait” (vert. Ik heb nergens spijt over in mijn leven, uitgezonderd over wat ik niet heb gedaan”)
Een andere grote dame
En ik denk aan mijn mama, die er als jonge vrouw van droomde om naar Afrika te vertrekken om er ontwikkelingshulp te gaan doen, ver weg van haar familie en van een te moeilijke jeugd. Maar ze mocht niet vertrekken van haar ouders. Ze werd dan maar kleuterleidster; en van haar 18de tot haar 65ste ging ze op in haar job, op de handen gedragen door generaties kleuters. Of het haar speet dat ze voor het onderwijs in België heeft gekozen? Neen, want het was ook ergens haar passie geworden en ze kon er haar talenten in kwijt. Maar wel dat ze nooit haar Afrikaanse droom heeft kunnen waarmaken.
Spijt op het sterfbed

In 2009 schreef Bronnie Ware – een schrijfster die jarenlang gewerkt heeft in palliatieve zorgen – een online artikel “Regrets of the Dying”.
Door te werken met stervende mensen ontwikkelde Bronnie hechte relaties met deze mensen tijdens hun laatste weken. Dat resulteerde in rauwe, eerlijke gesprekken over leven en dood. Een rode draad doorheen deze gesprekken was de spijt die deze mensen hadden van dingen die ze niet gedaan hadden. Dezelfde antwoorden keerden telkens terug.

  • had ik maar de moed gehad mijn eigen leven te leven en niet dat dat anderen van mij verwachtten
  • had ik maar niet zo hard gewerkt
  • had ik mijn emoties maar geuit
  • was is maar in contact gebleven met mijn vrienden
  • had ik mezelf maar meer geluk gegund

Het online artikel van Bronnie kende een dusdanig succes dat ze er een boek van maakte dat vertaald werd in 29 talen (Als ik het leven over mocht doen te verkrijgen bij bol.com). Bronnie Ware reist nu over de hele wereld en deelt haar kennis met de wereld.
En jij ?
Waar heb jij spijt van?
Wat is een van je dromen die je zo graag zou willen waarmaken?
Wat weerhoudt je ervan om het te doen?
Zijn deze angsten gegrond?
Heb je  alternatieven?

Many of us crucify ourselves between two thieves – regret for the past and fear of the future.

Fulton Oursler

IMG_2475.JPG

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *