Dank je 2016 en welkom 2017!

Is 2016 voor jou ook voorbijgevlogen? Voor mij was het alvast een jaar om niet te vergeten, tussen een glimlach en een traan (om het met de titel van de laatste singel van Johan Verminnen te zeggen).  Een jaar vol leermomenten. Een jaar waarin ik heel wat kristallen bollen in de lucht heb gehouden. Een aantal daarvan zijn gevallen. Het overlijden van mijn mama, een kleinzoon waarvan ik het eerste levensjaar zo goed als gemist heb (want ik was zo druk bezig met mijn eigen baby, mijn boek), mijn stiefdochter die mij onlangs zegde “ik heb je gemist”, andere familieleden die ik ook al wat te lang uit het oog was verloren, mijn hobby’s die ik wat verwaarloosd heb, … Maar ik heb er ook zoveel mooie dingen voor in de plaats gekregen en daar ben ik ontzettend dankbaar voor!
Hoe is jouw 2016 geweest? En wat ga je volgend jaar (anders) doen?
Eind volgende week start voor velen onder ons de Kerstvakantie. Tijd om stil te staan, om de balans op te maken van het afgelopen jaar en vooral om te bezinnen over wat we volgend jaar (anders) gaan doen. Stilstaan bij hoe we die droom die we al zo lang koesteren vorm zullen geven. Want we hebben immers het vermogen om de toekomst te creëren die we wensen. Maar hoe begin je daaraan? Je hebt misschien enkele vage ideeën over dingen die je graag zou doen. Maar hoe concretiseer je dat alles?
Ik geef je hierbij drie oefeningen die je kunnen helpen.
1 – “wheel of life”, het levenswiel
Het levenswiel bestaat uit acht segmenten die samen alle domeinen van je leven vertegenwoordigen (familie, gezondheid, job, vrienden, hobbys, spiritueel leven, …). Je bepaalt de domeinen zelf. Je meet je tevredenheid op deze gebieden op het moment dat je deze oefening invult. De oefening levert dus een momentopname, laat je zien waar er onevenwichten zijn en laat je toe te bepalen in welke domeinen je verandering wil brengen.
img_3799
2 – het vision board
Een vision board laat je dan weer toe je in de toekomst te projecteren. Het krachtige aan deze oefening is dat beelden zoveel meer zeggen dan woorden en je scherper laten zien wat je wil bereiken.
Wat heb je nodig? een groot vel papier (posterformaat), schaar, lijm, kleurstiften, een leuke pen, een stapeltje tijdschriften en kranten (of laptop en printer), tijd en een fijne plek voor jezelf!
Stel jezelf een aantal vragen en schrijf de antwoorden op: “wat wil ik bereiken in mijn leven?”, “wie ben ik?”, “waar wil ik zijn?”, “wie is erbij?”, “wat doe ik?”, … Eens je weet wat je wil bereiken, kan je beter bepalen waar je je aandacht volgend jaar op zal richten. Schrijf alle dromen die rechtstreeks uit je hart komen op en denk vooral niet teveel na. Geen censuur en geen beperkingen. Vertaal die dromen in concrete doelstellingen en formuleer ze positief.
Ga dan op zoek in je tijdschriften of via Pinterest naar inspirerende plaatjes, woorden, zinnen, symbolen en plak alles op het grote vel (of doe het digitaal). Je kan het vel ook indelen in een aantal domeinen (persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, relaties, succes). Schrijf er je doelstellingen bij. Gebruik kleurstiften. Laat je creativiteit zegevieren!
Neem afstand en bekijk je vision board. Wat doet dit met je? Voel je het kriebelen? Voel je de positieve energie stromen?
Plaats je vision board daarna op een plaats waar je er regelmatig naar kan kijken. Maak er eventueel een foto van en plaats die als achtergrond op je telefoon of laptop. Laat je inspireren door wat je ziet. Geniet van je kunstwerk! En leef je dromen!
Hoe ziet jouw vision board eruit? Wil je hem met mij delen? Stuur me dan een mail met je vision board in attachment naar brigitte.ballings@hotmail.be. Tegen het einde van de kerstvakantie loot ik er de meest inspirerende of creatieve vision board uit. De winnaar krijgt van mij een exemplaar van mijn boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!”. Doe je mee? 
3 – je goede voornemens opschrijven
1 januari is traditiegetrouw de dag van de goede voornemens. Jarenlang had ik telkens weer goede voornemens, die ik na twee weken alweer vergeten was. Jij ook?
Vorig jaar schreef ik mijn goede voornemens voor de eerste keer op. Dus als je geen zin zou hebben om een hele vision board te maken maar toch weet wat je graag zou veranderen in de evenwichten in je leven en waar je naar toe wil, schrijf dan je goede voornemens concreet op. Plak ze vooraan in je papieren agenda (als je die nog hebt). Zo kan je er elk moment naar teruggrijpen en kan je regelmatig evalueren hoe je vordert.
Geniet van de kerstperiode! Ik wens je bezinning, rust, liefde, sereniteit, knutsel- en ander plezier. Neem vooral niet te veel hooi op je vork. Maak plaats voor je dierbaren en voor de kleine gewone dingen van het leven.
 

Elke avond sta je voor de spiegel
Maar wie zie je staan?
Je hebt de tijd voorbij zien vliegen
Maar wat heb je écht gedaan?

Want ooh, je hebt het zo, je hebt het zover laten komen
Dat het lijkt of je niet terug kan
Oooh, wat blijft er over van je wilde dromen?
Je leven liep niet volgens plan

Het is tijd om te leven
Zoals jij dat wil
Het is mij om het even
Zolang jij er vandaag nog mee begint

Clouseau

 

 

2 reacties op “Dank je 2016 en welkom 2017!”

Met mijn beste wensen voor 2017 en bedankt voor het mooie artikel.

Sonja

Sonja van Oost
Head of Non-Residents
Ing Belgium/Zone Center/Non -Residents
Cours St Michel 40 – 1040 Brussels
T + 32 2 547 80 30 M+32 496587917

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *