Je "loopbaan managen" of "je job ondergaan"? Over het oude en het nieuwe denken!

Vorig weekend had ik een leuk etentje met een paar goede vrienden. Allemaal leeftijdgenoten, begin van de vijftig.  Zoals altijd komt het onderwerp “loopbaan” op tafel. Hoe voelen we ons in onze carrière? Zijn we gelukkig? Wat is onze volgende stap? Een van hen zegt plots: «Ik zit nog vijf jaar in die job, en daarna zie ik wel wat ze me geven»; een andere spreekt al over “aftellen naar zijn pensioen”. Ik ben verbijsterd, maar geef toe dat ik er enkele jaren geleden misschien net zo over dacht.
Ik begin dan maar over mijn theorie van hoe belangrijk het is om de regie te nemen over je leven en je loopbaan; om durven te gaan voor je talenten; om jezelf toe te laten je dromen waar te maken. Ik spreek over mijn eigen plan B, over hoe gelukkig en vol energie ik ben sinds ik nieuwe paden betreed.
Mijn ideeën worden weggewuifd …. “Ik heb gemakkelijk praten, niet iedereen kan dat, enz”.
Is dat echt zo? Of is dit nog maar weer eens een van die beperkende overtuigingen. Ik hoor en voel in de woorden van mijn vrienden fatalisme, gelatenheid, aangeleerde hulpeloosheid, misschien ook onwetendheid en waarschijnlijk ook vooral angst.
En zoals zo dikwijls vraag ik me af

  • waarom mensen toch zo vastzitten in hun job?
  • waarom ze in termen van job en niet van loopbaan denken?
  • waarom mensen nog altijd denken dat hun volgende job een “gunst” moet zijn van hun werkgever, iets dat hen in de schoot wordt geworpen, iets wat ze ondergaan?
  • waarom mensen zo afgesneden zijn van hun passies, hun talenten en hun dromen?

Vorige week hoorde ik professor Ans De Vos, auteur van het boek “Loopbanen in beweging” spreken over het oude denken (“je job is van jou”) en het nieuwe denken (“je loopbaan is van jou”); waarmee ze bedoelt dat je best je loopbaan in handen neemt en niet louter toekijkt vanop de zijlijn.
Hoe staat het met jouw loopbaan? Heb jij soms ook het gevoel dat je niet op je plaats zit? Voel je je soms ook wat ongelukkig en zou je een andere weg uitwillen? Misschien weet je niet hoe daaraan te beginnen? Dan is loopbaancoaching wellicht  wel iets voor jou. Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact met me op.
Ja ook jij hoeft niet langer je job te ondergaan en ook jij kan vanaf morgen je loopbaan zelf in handen nemen.
PS En over dromen gesproken, ik maakte tijdens de kerstvakantie mijn “vision board” waar mijn doelstellingen voor dit jaar allemaal mooi een plaatsje krijgen. Ik laat je hieronder meegenieten van mijn kleurrijk “kunstwerkje”.
img_0013

Laat je niet gijzelen door je job!

Één reactie op “Je "loopbaan managen" of "je job ondergaan"? Over het oude en het nieuwe denken!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *