HELP IK VERLIES (MISSCHIEN) MIJN JOB ….

5 TIPS OM OM TE GAAN MET DIT MOMENTUM
Herstructureringen, massaal jobverlies … de krantenkoppen van de laatste weken liegen er niet om. De aankondigingen in verschillende bedrijven en sectoren komen hard aan.
Voor veel medewerkers, misschien ook voor jou, luidt dit onheilspellende nieuws een periode aan van onzekerheid en van angst.
“Wat als ik morgen mijn job verlies?”. De gevolgen zijn voor elk van ons verschillend. Diverse elementen spelen mee: de financiële gevolgen (je hebt misschien nog een hypothecaire lening lopen, je hebt studerende kinderen, …), de impact op je status, op je ego,  misschien moet je afscheid nemen van een leuk bedrijf, van een topjob, van je team, van je collega’s, …
Zoveel dingen om je zorgen over te maken. Ik gebruik vaak het motto “Piekeren over morgen, vermindert de kracht van vandaag”. Want misschien verlies je toch je job niet … of toch niet dit keer. En maak je je misschien zorgen voor niets.
Toch is het belangrijk dat we beseffen dat we in een wereld leven van continue verandering, Een wereld van  complexiteit en onvoorspelbaarheid.  Zekerheid over je baan, “lifelong employment” zijn niet meer van deze tijd. Op elk moment zouden we flexibel  moeten zijn, klaar om ons leven en onze loopbaan een andere wending te geven … Want de veranderingen komen altijd maar sneller op ons af.
Mooi om dit allemaal te beseffen …. maar ondertussen is er die angst ….
Ik geef je graag enkele tips mee.

 1. Neem wat afstand van je angst, want niet elke angst is reëel
  • Analyseer je angst: is het zeker dat je je job gaat verliezen?
  • Wat vrees je hierbij het meest? Waarom is dat belangrijk voor jou?
  • Welke gevoelens komen er bij je op?
 2. Bekijk je angst ook  op een positieve manier; angst kan je helpen en je tot actie brengen:
  • Neem geen overhaaste beslissingen
  • Maar blijf ook niet bij de pakken zitten
  • Besef dat dit niet de laatste herstructurering is die je zal meemaken (weet jij nog wanneer je de eerste keer een herstructurering meemaakte? bij mij was dat in … 1988, ik werkte toen nog maar twee jaar)
 3. Proactiviteit is de boodschap: begin “nu” morgen voor te bereiden
  • Denk na over je eigen sterke punten, je unieke talenten
  • Denk ook eens na of je niet ergens een kinderdroom hebt die je nog niet hebt gerealiseerd? Is het nu niet het moment? Voel je het kriebelen?
  • Voel je de energie in je stromen als je daaraan denkt? Misschien ligt je toekomst ook elders?
 4. Wees bewust van wie je bent, buiten je job om, buiten wat je doet
  • In onzekere, onvoorspelbare en turbulente tijden als vandaag, heb je maar één zekerheid en dat zijn je sterke punten, je talenten, wie je bent
  • Besef dat je niet bent wat je doet
  • Besef dat je zoveel meer bent dan je job ….
 5. Ten slotte, laat dit je niet meer zomaar overkomen
  • Neen, dit is niet de laatste herstructurering of verandering die je meemaakt
  • Zorg ervoor dat je naar de toekomst een plan B hebt, een plan waar je meteen mee aan de slag kunt, een plan dat je energie geeft
  • Neem je eigen loopbaan en leven in handen.

Blijven de angst en de onzekerheid toch overheersen? Weet je niet welke kant je uit kan of wil? Heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van je plan B?
In mijn boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!” vertel ik hoe ik ooit met dit nieuws ben omgegaan, wat er toen in mijn hoofd en hart is omgegaan. Voor mij ging de herstructurering ook nog eens gepaard met een demotie, een stapje naar beneden op de hiërarchische ladder.
Sindsdien

 • ben ik bewust dat elke dag opnieuw nieuwe herstructureringen en ingrijpende veranderingen (zowel professioneel als privé) op mijn pad kunnen komen
 • ken ik mijn talenten en sterke punten en weet ik hoe ik ze kan en wil aanwenden, vandaag en morgen
 • sta ik veel beter in mijn kracht
 • ben ik gaandeweg mijn kinderdromen gaan realiseren …
 • en dat geeft me allemaal zoveel energie.

Heb jij verdere inspiratie nodig? Wil je weten hoe ik dit aangepakt heb? Lees dan mijn boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!
Heb je begeleiding nodig op je pad? Als coach help ik je verder …. (Contact)
En vergeet niet ….
 
je bent meer dan je job !-1

Één reactie op “HELP IK VERLIES (MISSCHIEN) MIJN JOB ….”

MOOI en mooie afsluiting Brigitte als hart onder de riem voor jouw (en andere) collega’s… JE BENT INDERDAAD ZOVEEL MEER DAN JE JOB…
Groetjes en keep, up the good work,
Paul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *