Omgaan met verandering en transitie? (deel 1)

Terwijl ik in het vliegtuig zit van Oostende naar Alicante denk ik na over onze beslissing om een huisje te kopen in Spanje. Weer eens een verandering in mijn leven … wel een positieve verandering  … en toch is die beslissing meer dan een punctueel evenement. Het doet iets met mij, het laat met  niet onberoerd. Ik besef dat dit meer is dan een verandering. Het is een transitieproces!

Verandering of transitie?

Ik geef toe dat ik beide termen tot nog toe wel eens door elkaar gebruik. Omdat ik als coach natuurlijk altijd focus op verandering: elke coachee wil immers iets veranderen, iets verschillend van de situatie vandaag.

Transitie gaat echter verder dan verandering:

  • vanuit een tijdsperspectief zou je kunnen stellen dat verandering iets punctueels is, iets wat op een bepaald moment gebeurt, eerder een evenement, en dat transitie eerder een proces is
  • en dus dat verandering een impact heeft op een situatie die van A naar B evolueert (context, materiële elementen, acties, dingen anders doen, …)
  • waar transitie meer een persoonlijke of psychologische impact heeft: een transitieproces heeft impact op wie je bent of wordt, dus op je identiteit.

Verandering is dus de verandering van de ene toestand naar een andere toestand.

Transitie is wat de verandering van die situatie met jou doet als persoon

Definitie van transitie

Ik nam er ook het woordenboek bij en geef jullie hierbij een greep uit de definities die ik vond. Transitie

  • is de overgang van de ene fase of toestand naar een volgende; van de ene staat, onderwerp of plaats naar een andere
  • is een veranderingsproces waardoor de structuur van een systeem ingrijpend verandert
  • is de overgang van de ene vorm van zijn naar een volgende waarvan geen terugschakeling mogelijk is
  • wordt gekenmerkt door chaos, turbulentie en onzekerheid.

Transities kunnen heerlijk zijn, uitdagend, pijnlijk en meestal angstaanjagend Laat ons even bekijken waarom.

Waarom zijn we bang voor transitie?

Het is duidelijk niet de verandering op zich die moeilijk is. Het is het transitieproces, het is wat de verandering met jou doet als persoon.

En dat komt omdat transitie te maken heeft met het einde van iets dat we kennen, afscheid nemen van wie we waren tot nog toe en de overgang maken naar iets nieuws, met een nieuwe identiteit die we ons nog eigen moeten maken.

En vooral omdat een transitieproces betekent dat je een bladzijde omdraait, dat je nooit meer zal terugkeren naar de vorige toestanden dat waar je afscheid van neemt niet meer terugkomt. En zelfs wanneer je een beslissing of een verandering achteraf kunt terugdraaien, de opgedane ervaring verandert sowieso ook iets aan je identiteit.   

Verplichte of spontane transities

Is een transitieproces gemakkelijker als je de verandering zelf initieert, vanuit een interne, intrinsieke motivatie?  Misschien, en toch blijft het soms moeilijk om de stap te zetten, hoe graag je het ook wilt.

Een duwtje in de rug is dan soms welgekomen.

Toen ik in de bank werkte, begon ik ervan te dromen om zelfstandige te worden, maar ik voelde me gevangen in een comfortabele gouden kooi. Ik weet vandaag niet of ik het zou gedurfd hebben om eruit te stappen, mocht ik in 2012 niet verplicht zijn geweest om een stap terug te zetten op de hiërarchische ladder. Een carrièrestap die me dwong om stil te staan, een moment van reflectie te nemen, zodat het het transitieproces vorm kon krijgen en van mij iemand anders maken, diegene die ik altijd wilde zijn, mezelf …. (Je kan hier meer over lezen in mijn boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!”  )

Ons huisje kopen in Spanje was dan weer  een spontane keuze; niemand heeft me hiertoe gedwongen (misschien heeft mijn man mij alleen een heel klein beetje beïnvloed 😉). Maar ik had alle vrijheid om dit niet te doen. Waarom deed ik het dan wel? Duidelijk de “goesting” om een nieuwe ervaring te beleven: leven in het buitenland. Maar wel “goesting” of een droom die ergens een impact had op mijn identiteit; ik bleef zelfstandige, maar een ander type zelfstandige, met een nieuwe identiteit die van een “digital nomad”, die van een aangespoelde West-Vlaamse die haar secure base #warmBredene inruilde voor een ander land (zij het op tijdelijke basis), die van een schoonzus, plusmama, beste vriendin, collega en “beste maatje” op afstand. En dat deed iets met mij. En hoe graag ik naar Spanje ging, hoe hartverscheurend het was toen we de eerste keer wegreden uit Bredene.   

Oh ja, als je meer wilt weten over dat Spaanse avontuur, dan kan je terecht op mijn blog www.lacasadelcoach.be

Hoe ga jij om met transitie?

Ga eens na in jouw leven, welke veranderingen hebben een impact (gehad) op jou als persoon?

Hoe ga jij om met transitie?

Ik denk hierbij aan een nieuwe baan, een nieuwe relatie, een andere woonplaats, een ontslag, de switch van loontrekkende naar zelfstandige, een rouwproces naar aanleiding van een overlijden, een scheiding?

In welke mate ben jij als persoon veranderd op het moment dat

  • jij bent gestart in een nieuwe baan (of misschien al vanaf het moment dat je er begon aan te denken)?
  • jij je emotioneel verbonden (begon te) voelde (voelen) met iemand?
  • jij elders (in binnen- of buitenland) bent gaan wonen?

Hoe moeilijk of gemakkelijk is/was dat voor jou?

Ga jij vandaag zelf door een transitie?

En heb je hierbij een klankbord nodig?

Dan ben je bij mij aan het juiste (virtuele) adres.

Als transitiecoach richt ik me naar iedereen die op een keerpunt staat in zijn leven, die een professionele of persoonlijke verandering ondergaat of wil ondergaan, een transitie die een grondige impact heeft op zijn/haar leven.

Wens je een gratis kennismakingsgesprek?

Dat kan je zelf inplannen in mijn elektronische agenda!  

Je kan ook contact met me opnemen via de contactpagina.

“Every new beginning comes from some other beginning’s end” — Seneca

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *