10 mei 2019 en de “Secure Bases” in mijn leven …

Ontroerende voorbeelden

Heb je ooit de speech gezien van Ted Kennedy junior op de begrafenis van zijn vader. Op +/-  3 minuten 50’ is er een heel emotioneel moment waarop hij het niet heeft over de senator, maar over de vaderfiguur. En hoe die vaderfiguur hem op een liefdevolle manier heeft uitgedaagd. “We’re gone climb that hill together … ” (https://www.youtube.com/watch?v=UqKJEIiQwN4)

Of de video van Derek Redmond … Olympische Zomerspelen van Barcelona 1992 … 400 meter sprint. Een atleet die plotseling – in volle inspanning – een spierscheur oploopt en valt. Een man duikt op uit het niets en baant zich een weg door de veiligheidsmensen. Hij ondersteunt de atleet en samen doen ze de laatste moeilijke en pijnlijke meters … Samen komen ze over de eindmeet …. Samen … vader en zoon … (https://www.youtube.com/watch?v=t2G8KVzTwfw)

Deze twee video’s ontroeren me elke keer opnieuw, omdat ze zo mooi het begrip #securebase illustreren. Een secure base die “caring & daring” is.

Twee voorbeelden van vaders, maar er zijn ook andere secure bases in ons leven.

Wat is een “secure base”?

‘Een secure base is een persoon, plaats, doel of object dat ons een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. Het biedt een bron van inspiratie en energie voor uitdaging, onderzoek, het aangaan van risico’s en het zoeken van nieuwe uitdagingen’ – George Kohlrieser. Een Secure Base geeft vertrouwen, biedt veiligheid, daagt ook uit en stimuleert. Dankzij de secure bases in ons, kunnen we onze veerkracht vergroten.

Mijn secure bases

10 mei 2019 – is een dag waarvan ik dacht dat ik hem nooit zou beleven. Maar, zeg nooit nooit.

Ik gaf het ja-woord aan de man die al 9 jaren een prominente plaats in mijn leven inneemt.

We huwden in Bredene – een plaats die al meer dan 5 jaar voor mij een secure base is. Het is een plek waar ik tot rust kom, die me inspireert, waar ik helemaal mezelf kan zijn en waar voor ons beiden een nieuw leven begon.

Ik was die dag omringd door zoveel mensen, die we “secuur” hadden uitgekozen. Mensen die in de loop der jaren in ons leven zijn gekomen – “secure bases”. En al was dit huwelijk natuurlijk eerst en vooral de bevestiging van onze liefde voor elkaar, het was ook een hartverwarmend moment om al die gelukkige mensen rondom ons te zien.

We koesterden ook de herinnering aan zij die te vroeg van ons zijn weggegaan en deze mooie dag niet mochten meemaken. Ook jullie – papa, mama, schoonpapa en schoonmama – zijn en blijven “secure bases” voor ons.  

Toen ik al die mensen daar zo zag besefte ik ook wat zij elk op hun beurt voor ons hebben gedaan; hoe ze ons door moeilijke momenten hebben geloodst, hoe ze erop vertrouwden dat het goed zou komen, hoe ze ons hebben gechallenged, maar ook getroost. En dat nog altijd doen, in de grote en kleine dingen des levens.

En ook in te zien dat we er helemaal niet alleen voor staan in moeilijke momenten.

Secure bases komen en gaan ... en blijven

Uit alle mensen die aanwezig waren, wil ik er eentje uitlichten: mijn beste vriendin uit de lagere school – Martine. Bijna 40 jaar hadden we mekaar niet meer gezien en twee jaar geleden vonden we mekaar terug via Facebook (dank je “social media”). Op 10 mei stonden we weer naast mekaar zoals bijna 50 jaar geleden.  Nooit echt weggeweest … zeker niet uit mijn hart! Twee knuffels met een kleine 50 jaar verschil …

Hoe mooi kan het leven zijn!

Martine links

Tijd voor reflexie

Wie en wat waren jouw secure bases gisteren?

Op wie of wat kan jij vandaag een beroep doen in moeilijke momenten?

En wie of wat zullen morgen jouw secure bases zijn?

En een laatste tip

Wees dankbaar voor alle secure bases die in jouw leven zijn gepasseerd en die er vandaag nog altijd voor je zijn!

En vooral, zeg hen op tijd wat ze voor jou betekenen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *