Ik ben niet gelukkig in mijn job, maar ik heb geen keuze …

Dat is wat ik vaak hoor!
En bekijk deze statistieken eens ….

 • 2 op 3 Belgen gaan niet graag werken
 • 1 op 3 Vlaamse werknemers vindt zijn/haar job niet zinvol
 • de helft van onze levens vergooien we met jobs die we niet graag doen

en toch blijven deze personen elke dag naar hun werk gaan, en wachten ze tot er misschien iets gebeurt of ook niet, want “ze hebben geen keuze” …
De redenen waarom we denken dat we geen keuze hebben zijn talrijk; dikwijls is het financiële aspect een belangrijke factor (het geld dat nodig is om de hypotheek af te betalen, de studies van de kinderen, de medische zorgen, ….). En daar heb ik alle begrip voor.
Maar wie zegt dat door een andere keuze te maken het financiële aspect absoluut een probleem zal zijn?
“Ik heb geen keuze” is wat we een beperkende (of belemmerende) overtuiging noemen. Een overtuiging is een manier van denken, een beeld dat we voor onszelf hebben gemaakt van de wereld en dat dus een filter brengt op de realiteit.
Overtuigingen komen dikwijls voort uit onze opvoeding, onze cultuur of nemen we over van rolmodellen; we geloven wat anderen ons zeggen. Ze zijn gebaseerd op ervaringen en omgevormd tot veralgemeningen. De meeste overtuigingen ontstaan als we jong zijn en bepalen onze toekomstige handelingen.
Iedereen heeft overtuigingen, soms zijn ze nuttig en ondersteunen ze ons, soms werken ze belemmerend. Meestal heb je zelf niet eens door dat je hiermee jezelf belemmert. Je gelooft dat het nu eenmaal zo is, je doet alsof het waar is en handelt ernaar.
“Ik heb geen keuze” is duidelijk een overtuiging die je niet verder helpt maar juist dwingt tot immobilisme. En zo zijn er andere:

 • Als ik nu van job verander, vind ik nooit nog een job
 • Als ik aan mijn manager zeg dat ik me niet gelukkig voel in mijn job, zal hij me ontslaan
 • Ik ben te oud om van job te veranderen
 • Het is moeilijk om na zoveel jaren van job te veranderen
 • Ik zit in een gouden kooi en ik kan die veiligheid niet missen
 • Als ik mijn vaste job verlaat, dan gaan ze mij voor gek verklaren
 • Ik ben niet goed genoeg om aan een andere job te beginnen
 • Enzovoort

Door te poneren dat we “geen keuze hebben” nemen we een slachtofferrol aan; laten we ons gijzelen door de situatie en de gedachten die we daarover hebben; geraken we gefrustreerd en komen we tenslotte in een negatieve spiraal terecht.  En dat staat haaks tegenover het feit dat we als volwassenen autonoom en vrij zijn en verantwoordelijk voor ons eigen leven.
Gelukkig kunnen we onze overtuigingen ook ombuigen naar positieve (of “helpende”) overtuigingen.

 • Als ik aan mijn manager zeg dat ik me niet gelukkig voel in mijn job, zal hij me ontslaan
  • Als ik aan mijn manager zeg dat ik me niet gelukkig voel in mijn job, dan geef ik mezelf een kans dat de dingen veranderen
 • Ik ben te oud om van job te veranderen
  • Dankzij mijn leeftijd en mijn ervaring heb ik een duidelijke toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt

Durven “keuzes maken” wil niet altijd zeggen dat je je leven drastisch moet veranderen.
Als je je niet langer gelukkig voelt in je job, kan een eerste stap bijvoorbeeld zijn om dit met je manager te bespreken; durven zeggen dat je je verveelt in je job, dat je een ander takenpakket zou wensen waardoor je talenten beter tot uiting zouden komen…
Als jij een van de 2 Belgen op 3 bent, die zich niet meer happy voelt in zijn job, welke keuze ga jij dan maken?

 • Zwijgen en doordoen of je ongemak bespreekbaar maken met je manager?
 • In het comfort van de gouden kooi blijven of voor je passie gaan?
 • Bij je huidige werkgever blijven zonder echte zekerheid of je loopbaan in handen nemen?
 • Wachten op een hypothetisch ontslag (bij een herstructurering) of zelf vertrekken?
 • Het risico lopen op een bore-out of burn-out of de verandering zelf inzetten?
 • Nu springen of later spijt hebben dat je niets hebt ondernomen?

Toegegeven, voor sommige van deze keuzes is een zekere durf nodig  … en daar komen we in een volgende blog op terug.
En vooral, vergeet niet … alleen jij bent de regisseur van je eigen leven. Of met andere woorden “manager van je bedrijf “IK”!
 
dalailama.png

Één reactie op “Ik ben niet gelukkig in mijn job, maar ik heb geen keuze …”

Het is door de ervaring te gaan van loslaten van valse overtuigingen, dat de energie vrijkomt om andere paden te bewandelen. Verwondering en zelfvertrouwen zijn bij dit proces absoluut helpende ondersteunende attitudes.
Bedankt voor de mooie tekst, Brigitte en GO for it in 2018. Er ligt zoveel moois op andere paden dan het klassieke uitgesleten pad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *