Help mijn job verdwijnt! Is een stap terugzetten een optie? 7 vragen aan jezelf

Het start meestal in de wandelgangen. Geruchten …. “Er komt een herstructurering” … en je zegt “Hm, toch zeker niet in ons departement, we zijn pas vorig jaar geherstructureerd.” Maar je ongerustheid groeit.  “Ze gaan het aantal managementposities verminderen, de structuur vervlakken.” En je denkt “Ja, maar ik zal toch wel buiten gevaar zijn? Ik heb altijd goede evaluaties gehad?” Geen vuiltje aan de lucht dus!
En dan wordt de herstructurering officieel aangekondigd. En ja, het is in jouw departement en ja, ook jouw functie verdwijnt. Help!
Wat zijn je opties? Het bedrijf verlaten (in een eerste woede-reactie) of op zoek gaan naar een andere functie binnen het bedrijf? Je kijkt rondom jou maar ziet geen enkele andere functie op jouw huidige niveau die je aanspreekt.
En daar vind je plots een leuke job, die helemaal overeenstemt met je persoonlijke aspiraties. Alleen, het is een functie op een lager niveau. Zou je die stap wel (durven) zetten? Wat gaan ze van jou denken ?
Deze “7 vragen aan jezelf” helpen je om de knoop door te hakken:

 1. Ben ik vandaag gelukkig in mijn job op dat niveau?
  • Hoe ben ik hier terechtgekomen?
  • Heb ik dit zelf gewild? Of ben ik hier automatisch in gerold?
 2. Wat zijn de dingen die ik goed kan en die me energie geven?
  • Wat zijn mijn talenten, mijn sterke punten?
  • Van welke activiteiten raak in “in flow”?
 3. Wat zijn mijn waarden?
  • Wat is belangrijk voor mij?
  • Wat drijft me?
 4. Wie ben ik?
  • Wat is mijn missie?
  • Wat is mijn echte doel (purpose)?
 5. Wat zijn de gevolgen van een stap terugzetten en kan ik hiermee leven?
  • Wat zijn de concrete gevolgen (financieel, verantwoordelijkheidsniveau, …)?
  • Hoe ga ik om met de blik van anderen?
 6. Hoe vertel ik mijn beslissing aan familie, vrienden, collega’s en medewerkers?
  • Welk verhaal vertel ik?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn verhaal op een serene manier kan doen?
 7. Hoe blijf ik naar de toekomst toe inzetbaar?
  • Hoe neem ik proactief mijn loopbaan in handen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik vanaf nu altijd een plan A, B of zelfs C heb? Een loopbaan in mijn eigen domein of in een ander domein, binnen of buiten het bedrijf?

In mijn boek Een stap terug? Ik denk er niet aan! vind je nog meer hulpmiddelen om je te helpen in dit reflectieproces.
Verkrijgbaar in de (internet) boekhandel of via www.witsand.be
(ISBN 978 94 9201 140 4 – 22,50 euro)
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *