Fin de saison
Vorige zondag was zo’n prachtige “fin de saison”-dag … Zacht “einde van de zomer” weer …
De herfst die zachtjes zijn intrede doet in de lucht …
Een dag waarop ik normaliter een stevige wandeling zou gemaakt hebben. Van 10 à 15 kilometer, heerlijk op het strand of door de duinen of in de polders.
Ideaal weer daarvoor.
En toch deed ik het niet.
Enkele dagen voordien had ik een boeiend gesprek met een vriendin: “Naar je lichaam luisteren, hoe doe je dat” vroeg ze mij; ze voelde dat ze teveel “in haar hoofd zat”.
We spraken over meditatie en yoga en ademen. Allemaal prima technieken die je niet alleen dichter bij je lichaam brengen, maar ook meer in het hier en nu.
“Oh ja en ik doe ook nog sport” zei ze “snelwandelen, want het moet een beetje vooruit gaan. En toch blijf ik ook tijdens het wandelen in mijn hoofd.”
Ervaringsdeskundige …
Oh … hoe goed herken ik dat.
Gaan wandelen 6km of zelfs 7km per uur
Want het moet vooruit gaan
Of nog sneller voor die cliënten van mij die lopen …
En klagen dat zij blijven piekeren tijdens het lopen …
En soms ongemerkt blessures oplopen.
Als ik zondag niet ben gaan wandelen is het omdat ik ook zaterdag al tijdens het wandelen, naar mijn lichaam heb geluisterd. En voelde dat het geen goed idee zou zijn om twee dagen na elkaar te gaan wandelen.
Wat heb ik dan wel gedaan?
Met mijn man nog enkele boodschappen gaan doen en een zalige boerderijwinkel ontdekt hier in de polders en daarna even gezellig gaan aperitieven op een terrasje …
Weet je, je lichaam is je allereerste hulpbron. Je hebt niet alleen een lichaam, je bent ook je lichaam. En je lichaam geeft je voortdurend signalen … alleen moet je ze nog kunnen (willen?) horen.
Ik geef je graag enkele tips zodat ook jij nog beter naar je lichaam kan luisteren.
TIP 1 – Vertraag en sta af en toe stil
Onze wereld draait alsmaar sneller. We doen verschillende dingen tegelijk, tv kijken en lezen, of een webinar volgen en mails beantwoorden, autorijden en bellen, …
Corona deed ons ongetwijfeld vertragen … en plots beseften we in welke ratrace we voordien soms zaten. En toch voelen sommigen nu al de behoefte om hun vroegere ritme weer op te nemen. Alsof er niets gebeurd is.
Mijn tip? Houd alsjeblieft die goede dingen van de coronaperiode over! Neem regelmatig de tijd om te vertragen, om af en toe de tijd eens NIETS te doen: gewoon zitten, blik op oneindig … en gun je lichaam VOLLEDIGE RUST.
TIP 2 – Richt je aandacht op je lichaam
Een kleine oefening die je regelmatig kan doen (en die in het begin misschien wel wat onwennig zal zijn):
Neem de tijd om rustig te gaan zitten of liggen en adem rustig in en uit.
Richt je volledige aandacht op je lichaam.
En VOEL hoe het op dit moment met je is.
Scan je hele lichaam EN VOEL: lichaamsdeel na lichaamsdeel van je tenen, tot je billen, je rug en je buik, ja ook je mond en je tong en je wenkbrauwen en je voorhoofd.
Wedden dat je eerst het gevoel hebt dat je hart sneller gaat kloppen.
En dat dat onwennig voelt
Waar zitten de spanningen?
Waar voel je pijn?
Waar voelt het koud of warm?
Blijf bij die gewaarwordingen stilstaan.
Alleen al door er bij stil te staan kan je verandering teweegbrengen.
TIP 3 – Gebruik al je zintuigen
Ik deed enkele jaren geleden het acht weken programma mindfulness (MBSR).
In de eerste les leerde ik al mijn zintuigen gebruiken. Een oefening doe ik nog vaak met cliënten doe als ik ze live coach.
Ik ga je niet verklappen welke oefening het is … dat zie je maar als je je door mij laat coachen 😜😜!
Maar ik gebruik hetzelfde principe, een volle 100% aandacht met mijn 5 zintuigen, ook als ik mijn wandeltochten maak:
Zo zag ik vorige zaterdag:
- De eerste kleuren van de herfst
- De mist die over de polders hing
- De blauwe hemel die opentrok met hier en daar een wit wolkje
- De heldere weerspiegelingen van de paaltjes in een beek
Ik hoorde:
- Het ritselen van de maïsplanten
- Een reiger die wegvloog
- Hondengeblaf
- Hoefgetrappel van twee ruiters
- En enkele “schreeuwende” fietsers 🙄🙄🙄
Ik rook:
- De geur van de aankomende herfst
- Een houtkachel die ergens werd aangestoken
- En ook de niet zo aangename geur van een varkenshouderij 👃👃 …
Ik voelde
- De zonnestralen op mijn huid
- De wind door mijn (ja zelfs kortgeknipte) haar
- Zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd
- En🙈 🙈 🙈pijn aan mijn voeten
Ik proefde
- Zout op mijn lippen
- Het zuurzoete sap van een appel
En ik kwam tot rust …
Weet je dat ook jij – op elk moment van de dag – enkele minuten kan nemen om te luisteren wat jouw 5 zintuigen je op dat moment vertellen. (Wil je alles weten over mindfulness, ga dan naar de site van de grondlegger – Jon Kabat-Zinn).
TIP 4 – Blijf alert als je sport op de reacties van je lichaam
Tijdens mijn wandeling zaterdag liep alles goed tot kilometer 10, dan begon ik wat pijn te voelen in mijn linke kuit en later een vervelend wrijving aan mijn voet, eerst de linker dan de rechter. Toch beginnende blaren … ondanks de zalig aanvoelende sportschoenen.
Het ware beter geweest om dan te stoppen – maar ja ik had nog 5 kilometer te doen tot ik bij de auto kwam. En dus deed ik die 5 km in het volle besef dat ik pijn voelde …
En weet je het kan geen kwaad om tijdens het sporten eens over je grenzen heen gaan. Dan voel je lichaam natuurlijk ook. Zolang je niet overdrijft en daarna weer voor ontspanning zorgt.
En dus betekende dat dat ik zondag niet ben gaan wandelen.
TIP 5 – Leer aarden
We zitten allemaal heel erg in ons hoofd … we zijn allemaal opgevoed om rationeel na te denken … en dus zijn we niet geaard …
Dat zie ik bij coachees, die niet helemaal hier en nu aanwezig zijn, die weinig verbinding hebben met hun omgeving, die niet stevig op hun benen staan, die wat wankelen, die hun grenzen niet kunnen aangeven … En die zich dus onveilig voelen en hun eigen plek niet kunnen innemen.
Wat is aarden?
Aarden is “contact maken met de aarde”. Je zou kunnen zeggen “met beide voeten op de grond staan”, maar dan ook letterlijk. Als het ware verankerd zijn, alsof je wortels kan voelen die uit je voeten in de grond groeien (maar je wel laten bewegen natuurlijk) en je zo een gevoel van stabiliteit geven en van rust, van balans.
Blijf eens stilstaan en beeld je in dat je en boom bent.
Voelt de wortels, voel de stevigheid in jouw benen, in jouw romp, jouw rug en voel hoe een draadje je hoofd ook verbindt met de hemel. Voel hoe jijzelf die diepgewortelde boom wordt die niet bang hoeft te zijn voor de storm. Die stevig staat en gevoed wordt door de aarde.
TIP 6 – Tracteer jezelf op extra zorgen
Je lichaam voelen hangt ook nauw samen met aanraking en verzorging. Dat lichaam dat jouw eerste hulpbron is, heeft zorg nodig … liefdevolle zorg.
En dat kan gaan van een heerlijk ontspannend bad, een weldoende massage, een sauna, een beurt bij de schoonheidsspecialiste, maar ook gewoon een aanraking, een knuffel, een warme omhelzing.