Spring uit je gouden kooi!

Je bent niet alleen!

“Doe je je job nog graag?” vraag ik hem.

“Hij” is iemand uit mijn netwerk, een late veertiger, die op het eerste gezicht niet zo gelukkig lijkt.

“’t Ja eigenlijk niet, maar het is dicht bij huis, het betaalt goed en ik heb ook een bedrijfswagen.”

“Zou je niet eens wat anders willen doen?”

“Ja ik heb nog wel die kinderdroom van mij om iets met interieurdecoratie te doen (ik zie pretlichtjes in zijn ogen), maar weet je (hij wordt weer somber) – in deze Coronatijden – en zelfs daarbuiten … ik zou wel gek zijn … ik mag niet klagen! Dus neen hoor, ik blijf braafjes op mijn plaats tot ze me misschien ontslaan … ooit …”

Ik zwijg … hij slaat de ogen neer ….

Een job dicht bij huis, met een riant salaris en andere voordelen, een bedrijfswagen, leuke collega’s misschien ook …

Is jouw kooi ook van goud?

En daartegenover een droom of een wens om iets anders te gaan doen … iets waar je passie ligt … iets waar je ogen van gaan blinken als je erover spreekt.

Herken je dat gevoel van uit de “gouden kooi” te willen, maar niet te durven springen!

Je angsten onder ogen durven zien …

Want – geef toe – het idee van de gouden kooi te verlaten maakt je bang.

Bang

Ik durf niet te springen ….!
 • om je zogenaamde “vaste” job op te geven, je loon, collega’s, je comfortzone, je status, je routine, je aanzien te verliezen (, …),
 • om het niet te kunnen (je werkt immers al zo lang voor eenzelfde werkgever gewerkt), je hebt het gevoel dat je altijd al hetzelfde hebt gedaan, dat je onvoldoende opgeleid bent om dat andere te gaan doen,
 • om risico’s te nemen (financiële risico’s, het risico van de impact op je familie,
 • om het verleden, de zekerheid, de comfortzone los te laten
 • om wat anderen ervan zouden denken (ze zullen me wel gek verklaren, wat gaan ze zeggen als ik niet meer in mijn bedrijfsauto rijd, ze gaan denken dat ik werd ontslagen, ze gaan denken dat ik niet competent ben, …).

En dat is helemaal normaal!

Maar wat als je in je gouden kooi blijft?

Dan

 • blijf je wachten – een beetje als op Godot –  maar waarop wacht je eigenlijk?
 • verzin je tonnen excuses
 • blijf je voor- en nadelen wikken en wegen
 • blijf je ongemotiveerd, of zelfs helemaal ongelukkig verder werken of beter gezegd ploeteren
 • ga je meer en meer  vervreemden van jezelf
 • ga je je vervelen en kom je misschien in een “bore-out” terecht

En uiteindelijk gaat dit alles misschien ook een impact hebben  op je gezondheid, je gezin, je relaties,

Maar – zeg eens eerlijk – weegt die zogenaamde zekerheid van een vast loon en al de rest wel op tegen die droom of die wens van je?

Ik maakte het zelf mee in 2017

Ik herinner me die periode alsof het gisteren was. Ik verveelde me in mijn job, vond mijn draai niet meer in de financiële sector waarin ik werkte en snakte naar een “ander” leven. Maar hoe verlaat je een gouden kooi na 31 jaar?

Toen ik rondom mij vertelde dat ik ontslag zou nemen, verklaarde men mij gek.

Wat? …een job in “veilige sector” opgeven? (ja sommige mensen denken nog altijd dat banken synoniem staan voor levenslange baanzekerheid)

Wat? … een mooi loon opgeven? Voor wat in de plaats? En al die andere voordelen (auto, verzekering, …), liet ik die zomaar vallen?

Wat? na mijn 50ste nog zelfstandige worden? Was ik daar dan al niet al een beetje te oud voor?

Wat? zelfstandige worden? Ik wist daar toch niets van af? Er was toch niemand in mijn familie die ooit zelfstandige was geweest, dus ik zou dat toch niet kunnen …

Kortom: ik moest toch wel echt niet goed wijs zijn …

Twijfels en belemmerende gedachten

Al die negatieve impulsen van anderen, hun belemmerende gedachten, maar ook wel een beetje de mijne (je weet wel “het stemmetje in mijn hoofd” of het duiveltje op mijn schouder), maakten dat ik echt wel heb getwijfeld om die stap te zetten.

 • Zou ik het wel kunnen?
 • Had ik wel alle kwaliteiten van een “ondernemer”?
 • Was ik wel goed genoeg?
 • Waren de anderen niet beter?
 • Was ik al niet te oud om die stap te zetten?
 • En er waren al zoveel coaches
 • En hoe zou het voelen om die gouden kooi te verlaten?
 • En zouden de mensen rond mij me wel steunen

Maar één ding stond vast: ik voelde me niet meer gelukkig. Ik verveelde me, wilde andere dingen doen, wilde proeven van een ander type leven. Ik besefte dat bore-out en burn-out niet ver om de hoek lagen.

Ik had zo’n hunkering naar dat andere leven, die andere levensstijl, die andere manier van werken.

En toch waren de angsten wel degelijk daar. Want ja, ik had een vaste job, een goede verloning, een pensioenplan, een 14e maand, in een uitdagende sector, in een groot bedrijf met veel mogelijkheden, met fijne collega’s, …

En ik deed een stap in het onbekende.

Een stap?

Neen een grote sprong!

Op basis van mijn ervaring maar ook op basis van de ervaring van cliënten die ik begeleid heb ik alvast voor jou enkele tips gedestilleerd.

7 tips om de gouden kooi te verlaten

Uiteindelijk deed ik het!
 • Krijg een duidelijk beeld van wat jouw kooi van goud maakt

Want uiteraard er zijn zeker een aantal positieve elementen in je kooi; noteer precies wat jouw kooi van goud maakt en bekijk de lijst vanop afstand …

Hoe belangrijk is dit voor je?

En “is dat wel zo”?

En wat maakt dat zo belangrijk voor jou?  

Tip 2 zal jou daar een antwoord op brengen

 • Neem tijd voor introspectie en stel je innerlijk kompas op: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Ga op zoek naar je unieke talenten, dingen die je goed kan en graag doet; ga op zoek naar je sterke punten en eigenschappen, je waarden, wat je energie geeft, wat belangrijk voor je is in een professionele context en in je leven.

M.a.w. stel jouw innerlijk kompas op zodat je weet waarom je het niet meer OK vind in de gouden kooi.

Lees ook mijn blog over het vinden van je IKIGAI.

 • Visualiseer je droom

Maak je droom, je ideale leven of gewoon je ideale werkdag zo concreet mogelijk. Dat kan je doen door een vision board te maken: een creatieve collage van afbeeldingen, woorden, symbolen en affirmaties van je dromen, verlangens en doelstellingen.

Heel dikwijls blijven onze dromen bij ijle gedachten, of dromen of woorden. Maar beelden zeggen zoveel meer dan woorden … Door onze doelen visueel voor te stellen, krijgen ze al wat vorm, ze worden tastbaar. En dat is een mega grote eerste naar het realiseren ervan.

Een vision board laat je dus toe je concreet in de toekomst te projecteren en om aan de hand van de wet van aantrekking die doelen te bereiken.

Het is als het ware een inspiratiebron en een motivator.

Je vindt op mijn site ook nog andere blogs waarin ik je uitleg hoe je een vision board maakt! Zoals deze bijvoorbeeld.

 • Ga op zoek naar je diepe WHY

Je voelt je niet meer goed in je gouden kooi … dat wil zeggen dat je liever elders zou zijn, iets anders zou willen doen.

Maar waarom?

Stel je de vraag “wat maakt dat het voor zo belangrijk is om elders te zijn, om iets anders te doen, om dat wat je in je Vision Board hebt gezet te concretiseren.

Stel je die vraag verschillende keren na elkaar!  En ga naar je diepe “WHY”!

 • Overloop je angsten en belemmerende overtuigingen

Uiteraard is het beangstigend om je gouden kooi te verlaten en al je zekerheden op te geven.

Lijst al je angsten en bekommernissen op. Ga na wat je behoefte is achter elke angst. Zodra je de behoefte kent, kan je werken aan een actieplan om aan die behoefte te voldoen. Zo wordt alles heel erg concreet.

En ik geef je nog mij magische vraag mee: “Wat is het ergste dat jou kan overkomen”.

 • Werk in tussenstapjes

Als je de overstap van je gouden kooi naar een totaal nieuwe start te groot is, kan je nog altijd “geleidelijkheid” invoeren en in stapjes werken. Stel dat je je gouden kooi wilt verlaten om een zelfstandige activiteit uit te werken. Dan kan je dat eerst beginnen doen onder het statuut van zelfstandige in bijberoep. En eventueel eerst deeltijds te gaan werken.

 • Besef tenslotte dat het jouw leven is

en dat je hebt er maar één hebt ….

We all have two lives, the second begins when we realize we only have one” (Confucius)

Door dat te doen en te kiezen voor jouw leven, respecteer je volop jezelf!

En misschien nog een 8ste tip:  Neem een coach onder de arm ;-)!

Weet je … er zit een deurtje aan je gouden kooi … en dat deurtje  is niet op slot …

En o ja wist je dat? “Leven is het meervoud van lef” ….

Wil je uit je gouden kooi springen en heb je hulp nodig?

Wil je je verlangen om je droom te realiseren groter maken dan de angst?

Benieuwd hoe ik je met Bounce Back Coaching kan helpen? Schrijf je dan snel in voor een gratis kennismakingsgesprek!

Zoek je verdere inspiratie. Ga dan al aan de slag met mijn e-book “Back & Forward”, dat je hier kan downloaden.

Zo kom je op mijn mailinglijst terecht en ben jij een van de eersten die ik op de hoogte breng van een gloednieuw programma dat er heel snel aankomt en waarmee jij je SWITCH wel eens sneller zou kunnen realiseren als je zou denken!

Liefs,

Brigitte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *