“Zeg nooit "nooit" … 10 tips om uit je comfortzone te komen en toch jezelf te blijven …

Zeg nooit “nooit”

Twee keer mocht ik deze quote al aan den lijve ondervinden de afgelopen twaalf maanden.

Een keer op privévlak en één keer professioneel.

Uit het leven gegrepen

Op privévlak was dat mijn huwelijk. De vrijgevochten vrouw die ik was zou NOOIT trouwen; geen twijfel daarover. Ik had het zelfs ooit immers beloofd aan iemand die me – op een crisismoment – op het hart drukte dat dat nergens voor nodig voor was (sorry mama, heb het toch gedaan …).  

En maar goed ook, want wat is het leven met twee zoveel fijner dan alleen … (of dan toch meestal … 😆)

En nu beleef ik hetzelfde op professioneel vlak.

Een HR opdracht? Ik? Nooit meer!

Ik zat fijn in mijn nieuwe coachingleventje en al wat daarbij hoorde. Ooit opnieuw HR gaan doen, dat nooit…

Tot een opdrachtgever zomaar pardoes bij me kwam binnenvallen met de uitspraak “we zitten met de handen in het haar en jij bent de eerste aan wie we dachten om ons te helpen”.

’t Ja, wat antwoord je daarop als de personen die je dat vragen je genegen zijn…

Van conflictbemiddeling, tot uitwerken van een HR strategie, ondersteunen en coachen van leiders in hun leiderschapskwaliteiten maar ook in hun kwetsbaarheid, …

Ik kreeg plotseling de opportuniteit om al mijn ervaringen als HR manager en als coach te combineren in een heerlijke spannende en leerrijke missie. Sindsdien voel ik de adrenaline elke dag vloeien ….

Dankbaar voor wat is en is geweest ….

En dan denk ik, wat ben ik dankbaar

 • dat ik een groot deel van deze bagage mocht opdoen in de gouden kooi
 • dat ik daarna eindelijk de stap durfde zetten naar een zelfstandigenstatuut
 • en dat ik deze opdracht heb aangenomen ondanks mijn twijfels (weet je wel, het duiveltje op je schouder, “zal je dat wel kunnen?”, “zal je dat wel goed doen?” …)

Ik besef vandaag dat , zonder alle kansen die ik heb gekregen (en gegrepen) in mijn loopbaan, ik vandaag niet zou staan waar ik nu sta, met zelfvertrouwen (en af en toe een beetje stress, maar dat houdt mij alert) …

Vanwaar mijn passie voor deze opdracht?

Ik ben dan ook gaan stilstaan bij wat me bijzonder boeit  in deze nieuwe opdracht en waarom plots die “nooit” verdwenen is.

Het antwoord ligt zeker in het type missie maar vooral

 • in het kunnen werken in volle vertrouwen en respect
 • met een opdrachtgever waarmee je op dezelfde golflengte zit
 • een opdrachtgever bij wie je ook een eigen mening mag hebben
 • een opdrachtgever die openstaat om bij te leren en dingen anders te doen

En plots moet ik denken aan de samenwerking met een van mijn eerste bazen in de bank (1988); mijn beste leerschool ooit; we werkten samen in volle vertrouwen; hij met zijn visie en originele creatieve ideeën, als een jonge speelse hond, en ik iets jonger dan hem, maar vooral veeeeeeeel rustiger, voeten op de grond; samen gaven we er een lap op en deden we dingen bewegen – ja die complementariteit daar hou ik van en die vind ik hier terug in deze opdracht. Toeval of niet?

(PS – Raf, waar je ook bent verdwenen, dank je vanuit gans mijn hart dat je me toen bij het begin van mijn carrière die kans en je vertrouwen gaf).

Het feit dat deze missie mij vandaag zo goed ligt is ook te wijten aan  

 • mijn constante nood aan extra uitdagingen; ik die ooit behoudsgezind was, wat ben ik gaan houden van verandering, van nieuwe domeinen en omgevingen ontdekken; uit mijn comfortzone komen
 • en tenslotte omdat ik een heel grote vrijheid heb in deze opdracht om mijn tijd in te delen, wat van mijn kant dan gecompenseerd wordt door een grote beschikbaarheid voor dringende gevallen, voor vergaderingen op zaterdag of gewoon om met mijn drukbezette opdrachtgever te sparren …

Whats’ next?

 • Uiteraard blijf ik coach en auteur en social media “addict”
 • Maar ik weet  ook dat ik opnieuw opensta voor nieuwe en andere uitdagingen wat die ook mogen zijn die me uit mijn comfortzone halen en me naar de learning zone en tenslotte de magic zone brengen.
 • En dat brengt tegelijk positieve stress maar ook rust …

Mijn tips voor jou :

 1. –  zeg nooit “nooit” in eender welk aspect van je leven
 2. –  grijp opportuniteiten als ze zich voordoen
 3. –  blijf constant  evalueren of het pad waar je op loopt nog wel jouw pad is
 4. –  durf onbetreden paden betreden en durf omwegen maken
 5. –  durf eens op je stappen terugkomen
 6. – durf uit je comfortzone stappen
 7. – blijf vooral wendbaar en pas je aan
 8. – blijf leren, heel je leven …. elke dag … opnieuw
 9. – durf de dingen vanuit een ander perspectief bekijken
 10. – en tenslotte “Zeg nooit nooit” … voor zover je dicht bij jezelf blijft en alleen die opdrachten en jobs aanvaardt waar je ten volle jezelf kan zijn  ….

Liefs

Brigitte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *