IK MOET JUST NIKS …

Een tijdje geleden hoorde ik deze zin op een netwerkevent.

En vanmorgen kwam ze spontaan in me op.

Want sinds een tijdje neem ik elke dag van de week een korte Facebook live op. De eerste weken heel vlijtig (ja zo ben ik dan!) elke dag, met heel veel discipline. En met resultaten. Mensen spraken me erover aan. Ik werd zichtbaar. Volgers appreciëren mijn tips. Maar gisteren en vandaag had ik er geen tijd voor. Of was het “geen zin”?

En dus vroeg ik me af MOET IK DAT NU ELKE DAG DOEN?

En ik heb al snel zelf het antwoord gegeven!

NEEN … Want “ik moet just niks”!

Eerlijk gezegd vind ik mijn Facebook lives een heel leuke morgenritueel; maar – als ondernemer – zijn al mijn dagen niet dezelfde. Soms zit ik al heel vroeg in de auto naar een cliënt, soms heb ik al een vroege coaching bij mij thuis. En dus past die Facebook live niet in mijn planning. En dan doe ik hem ook niet, en ik voel me daar heel erg OK mee.

Zoals vanmorgen bijvoorbeeld of gisteren.

Ik besef dat we onszelf, zij het als ondernemer, als medewerker maar ook als mens heel veel “MOETENs” opleggen. En een aantal van die MOETENs zijn echte MOETENs, daar ben ik mee akkoord. Zoals straks op tijd zijn om mijn cliënten te coachen!

Heb jij al eens geteld hoe dikwijls jij het woord “moeten” gebruikt per dag.

Ik hoor het alvast heel veel bij mijn coachees.


– die iets aan hun leven MOETEN doen,

– die zich van een beperkende overtuiging MOETEN ontdoen,

– die een doelstelling MOETEN bereiken,

– die assertiever MOETEN worden, ….

Mijn vraag is dan steevast “waar staat het geschreven dat jij dat MOET? wie zegt dat je dat MOET?”


Voel je ook dat achter al dat MOETENs ook veel “hardheid” zit tegenover jezelf?

Alsof je jezelf iets MOET bewijzen …

en je jezelf dus zult straffen als het niet gebeurt …

Je kan met dat MOETEN 2 kanten uit

  1. Je kan beslissen om iets niet te doen en daar dan bewust de gevolgen van te dragen: een Facebook live minder vandaag – maakt dat zoveel verschil uit? Als je natuurlijk beslist om vandaag zomaar niet naar je werk te gaan of niet naar dat eindejaarsfeestje te gaan met je familie … ja dan zijn de gevolgen misschien wel anders. Dus schat wel goed in wat het gevolg is van iets niet te doen
  2. Maar je kan er ook op een andere manier naar kijken door het anders te formuleren – want de manier waarop we dingen benoemen verandert heel veel … Luister eens naar het verschil tussen “ik MOET mijn leven een andere richting geven” en “ik KIES ervoor om mijn leven een andere richting te geven”. Zo kan je ook zeggen:

– ik zou me beter voelen zonder die beperkende overtuiging

– ik beslis om die doelstelling te bereiken

– ik beslis om naar dat feestje te gaan

– ik kijk ernaar uit om  …

En denk eraan in deze eindejaarsperiode (met feestjes, versieringen, cadeautjes, familiebijeenkomsten, en alle andere activiteiten de je gepland hebt) …

niks moet … alles mag …

want jij bent de regisseur van je leven!

Let jij er vanaf nu op hoeveel keer per dag je het woord “moeten” gebruikt?

Heb jij alternatieven voor “moeten”? Deel ze dan hier!


PS – mis je dan toch mijn ochtendvideootjes? I’ll be back in 2020!

#moeten #ontmoeten #perfectionisme #bouncebackcoaching #backandforward #loslaten

3 reacties op “IK MOET JUST NIKS …”

Goedemorgen Brigitte,
Ja, ik kijk (bijna) dagelijks naar de “live”. Maar het is best ok als je er eens eentje (of meerdere) overslaat.
Eén van de kantelzinnen bij mij was toen iemand tegen me zei: “Jij MOET toch helemaal niks meer bewijzen!”. Nee, dat MOEST ik inderdaad niet! Maar ik wou nog wel wat betekenen in mijn leven.
Ik vervang nu vaak het werkwoord “moeten” door “kunnen”.
Werkt wel, en geeft een positieve connotatie.
Lieve groet,
Pascale

dank je alvast voor het kijken Pascale! en inderdaad we moeten niets meer bewijzen!
maar we willen nog wel mooie – en de juiste – dingen doen
“kunnen” is zeker een heel mooie vervanging voor “moeten”!
lieve groetjes BB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *