Gelukkig ben ik niet de enige – over schaamte en kwetsbaarheid

Neen je bent niet alleen!

De laatste tijd hoor ik cliënten al wel eens zeggen dat ze zich ergens over schamen.

“Ik schaam me omdat ik mijn humaniora niet heb afgewerkt.”

“Ik ben niet heel fier over een passage in mijn loopbaan.”

“Ik schaam me dat ik een stap moest terugzetten, dat ik gedegradeerd werd.”

“Ik durf niet zeggen dat ik werd ontslagen.”

“Ik durf moeilijk mijn collega’s onder ogen komen, nu ik al enkele maanden ben uitgevallen omwille van burnout.”

“Ik vind het moeilijk om een kledingzaak binnen te stappen want ik schaam mij erover dat ik geen maatje 36 heb.“

Heb jij soms ook van die gedachten? Voel jij ook soms schaamte, dat intense pijnlijk gevoel dat je ervan overtuigd bent dat je gebreken vertoont en het daarom niet waard bent om geaccepteerd te worden en erbij te horen. Dat gevoel van belachelijk gemaakt te worden omwille van je uiterlijk, je mening, … Dat gevoel jezelf niet te kunnen zijn omdat je wanhopig probeert onder controle te houden hoe anderen naar je kijken

Een inspirerend boek

Ik haar boek Gelukkig ben ik niet de enige. Maak van schaamte en kwetsbaarheid je kracht bespreekt Brené Brown de moeilijke en meedogenloze zoektocht naar perfectie. Ze heeft het over al die boodschappen en verwachtingen van buitenuit die ons leren dat niet perfect zijn synoniem is aan niet goed genoeg zijn.

Overal wordt ons verteld wie, wat en hoe we moeten zijn. Hierdoor laten we niet zien wie we echt zijn, maar we beschermen ons en we proberen te doen alsof we het allemaal perfect voor elkaar hebben. En zo brengt schaamte ook angst en isolement mee.  

Brené Brown laat ons zien dat we juist met elkaar verbonden zijn door onze onvolmaaktheden. Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een reminder om ons hart en verstand open te houden voor de realiteit dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten

Mijn 3 belangrijkste tips:

1- Durf je verhaal vertellen en ga in verbinding met anderen! Dat geneest en versterkt je veerkracht.

2- Kies voor groei ipv perfectie!

3 – Wees en blijf jezelf

Ik genoot van het boek omwille van:

  • De vele concrete oefeningen die me mijn eigen schaamtetriggers deden ontdekken
  • De vele concrete voorbeelden & anekdotes en het besef dat iedereen elke dag wel met een of andere schaamtetriggers wordt geconfronteerd
  • Het duidelijke analyseschema over “ongewenste identiteiten” & stereotypen die vooral vanuit opvoeding en ouders komen
  • De bevestiging van we allemaal “de ander” zijn  van iemand anders
  • Het onderlijnen van het belang van verbondenheid

Shame cannot survive being spoken. It cannot survive empathy – Brené Brown

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *