Vind je Ikigai …

Alleen wie bezig blijft wil honderd worden (Japans gezegde)

Wat is Ikigai?

Ikigai is een Japans begrip en betekent «reden van bestaan».
Ikigai is de reden waarom jij ’s ochtends uit je bed komt.

Dat – en nog andere factoren – is hét geheim van de inwoners van het Japanse eiland Okinawa, waar mensen opvallend langer leven en gezonder oud worden.
 
 
Francesc Miralles en Héctor Garcia leggen in hun boeken  “Ikigai” en “Vind je Ikigai” piekfijn het «Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven » uit.
De Ikigai methode zoekt naar een balans tussen de lessen die we hebben geleerd in het verleden, het geluk in het hier en nu en het verder ontplooien van onze talenten om onze passie verder te kunnen beleven in de toekomst.
 

Wat zijn de geheimen voor een lang en gelukkig leven?

Francesc Miralles en Héctor Garcia geven aan het einde van hun boek 33 sleutels om je Ikigai te beleven.
Ik heb er 13 uitgehaald die mij het meeste raken en waar ik mee aan de slag wil:
 
1- Kom uit je comfortzone en verken nieuwe terreinen: met andere woorden, blijf leren, ontdek nieuwe horizonten, nieuwe plaatsen, nieuwe activiteiten, ..

 • hoe ga jij ervoor zorgen dat je alert blijft en dat je blijft leren, dat je nieuwe ervaringen opdoet? welke opleiding ga jij volgen
 • ik heb me voorgenomen om één keer per maand iets te doen dat ik nog nooit heb gedaan (vb. een cursus “visual harvesting”) of ergens te gaan waar ik nog nooit eerder ben gekomen (vb. Mallorca of dichterbij Gorinchem, het geboortedorp van mijn overgrootvader) …

 
2- Ga zo nu en dan zonder bestemming op reis en laat je verrassen: laat je verrassen door serendipiteit en andere toevalligheden in je leven

 • welke situaties kan jij je bedenken waarin je alles loslaat en je je ka laten verrassen?
 • ik ga meer en meer op wandeltocht zonder duidelijk plan of bij gekende wandelingen probeer ik een andere weg, of een andere straat … maar het blijft een moeilijke voor iemand die graag plant en controleert ;-)!

 
3-  Neem eenentwintig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren:  bij het ontdekken van nieuwe dingen hoort ook het aankweken van nieuwe gewoonten; uit studies blijkt dat als je je 21 dagen vastbijt in een nieuwe gewoonte, dat het je dan lukt!

 • welke nieuwe gewoonte ga jij aankweken? denk aan je goede voornemens van 1 januari; geef nog niet op …
 • ik ben bezig met het aanleren van een dagelijkse schrijfroutine (zie ook sleutel nr 12)

 
4 – Volg je Ikigai, je passie, je uniek talent, je levensvreugde: als je een job doet waarvan je houdt of een bezigheid hebt waar je plezier in beleeft, dan hoef je nooit meer met pensioen. Dan hoef je je op maandag niet naar je werk te sleuren, hoef je de dagen niet af te tellen tot het weekend, hoef je niet te leven van vakantie tot vakantie.

 • wat is jouw Ikigai? wat is jouw uniek talent waar je alle dagen mee wilt bezig zijn?
 • sinds mijn loopbaanswitch voel ik een duidelijk verschil in mijn werkvreugde, mijn energie; vroeger was ik bezig met dingen die ik (goed) kon; vandaag  ben ik elke dag bezig met die dingen waar ik goed in ben én die ik graag doe (en dat is een wereld van verschil)

 
5-  Connecteer met de waarden en dromen uit je kindertijd: met andere woorden ga terug naar die kindertijd, wat vond je toen leuk, wie was je als kind?

 • kan jij dat innerlijke kind terugvinden? die spontaneïteit, dat speelse?
 • meer speels bezig zijn, dat is voor mij zeker een aandachtspunt

 
6-  Deel je passie met gelijkgestemden om samen te leren en beter te worden: creëer “tribes”, connecteer met anderen, spreek over je passie en zoek steun bij elkaar.

 • omring je met goede vrienden, mensen met dezelfde interesses, deel je passies, overleg, vraag feedback, durf ook hulp te vragen en help anderen
 • in mijn job als coach ben ik omringd door gelijkgestemde collega’s coaches, met wie ik regelmatig intervisies houd, maar ik kom ook regelmatig op bijeenkomsten met zelfstandigen, dat zijn mijn nieuwe “tribes”

7-  Neem voldoende rust en stel tijden in die vrij zijn van beeldschermen en virtueel leven:

 • hoeveel uren ben jij bezig met sociale media, hoe dikwijls check je je mails, je Facebookaccount en hoeveel tijd breng je door met vrienden, fysisch dan, in real life? hoeveel keer stuur je een mail, waar je ook een telefoontje kon plegen?
 • ik maak in 2019 werk van af en toe een totale digital detox en het afbakenen van mijn “digitale” tijd

 
8-  Breng slow life in je maaltijden en in je vrije tijd:

 • het lijkt wel of we het allemaal steeds maar drukker moeten hebben en dat alles altijd maar sneller moet gaan, ook eten ook onze hobby’s
 • “slow down” … en stap uit de ratrace
 • wees helemaal aanwezig as je iets doet, geniet van het moment en van wat je aan het doen bent, denk nog niet aan daarna.

 
9-  Doe dus maar 1 ding tegelijk: multitasking is een fabel, niemand – ook wij niet vrouwen ;-)! – kunnen verschillende dingen tegelijk doen; want dan verliezen we onze  aandacht en vermindert onze productiviteit

 • zit jij ook tijdens meetings je mails te lezen? of eet je terwijl je aan je bureau zit en snel nog iets afwerkt? of eet je terwijl je tv bekijkt?
 • zeker een ander aandachtspunt wat mij betreft …

 
10- Leef in het nu: oefen je in de volle aandacht in je dagelijkse bezigheden

 • ken je dat gevoel, je bent met vakantie en je bent al aan het denken aan de week na de vakantie? je hebt een fantastische dag en je bent al aan het denken aan die vervelende meeting van morgen
 • probeer in het hier en nu te blijven: “today is a gift, that’s why they call it the present” en vergeet niet “alleen vandaag bestaat, want gisteren is voorbij en morgen is er nog niet …

 
11-  Blijf uit de buurt van negatieve bronnen: negatieve mensen hebben een probleem voor elke oplossing zegt men wel eens …

 • heb jij zo’n mensen rondom jou? voel je hoe ze je energie wegnemen?
 • jouw challenge: blijf uit hun buurt en maak hen duidelijk welk effect ze op je hebben

 
12-  Schrijf elke dag minstens vijf minuten iets persoonlijks op: niet alleen bouw je zo je eigen geheugen, je memoires, op, maar je geniet ook van het therapeutische effect van schrijven

 • kies een mooi schriftje of notebook, een leuke pen en kies een moment uit waar je ongestoord kan schrijven
 • voor mij zijn dat mijn 15 minuten freewriting die ik elke dag probeer te doen en … het schrijven aan “iets” wat misschien een volgende boek wordt …

 
13-  Omhels je geliefden vaak:en zeg hen regelmatig dat je hen graag ziet

 • dat behoeft geen verdere uitleg …
 • ik ben al op weg voor een dikke knuffel aan mijn partner …

 

Op zoek naar je Ikigai? Dat kan perfect tijdens een coachingtraject !
Interesse?
Neem gerust contact met me op via deze link.
 
En als je denkt dat deze tips nuttig kunnen zijn voor iemand anders, deel dan deze blog!
 

Één reactie op “Vind je Ikigai …”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *