Over durven en angst …

In een vorige blog had ik het over “keuzes maken” en het feit dat daar soms ook “durf” bij hoort.
Durven …

  • een moeilijke situatie bespreekbaar maken
  • een conflict aan te gaan
  • zelf ontslag te nemen
  • zelfstandige te worden
  • beslissen een sabbatical te nemen en op roadtrip te gaan met je hele gezin

“Durven is je angsten onder ogen durven zien en actie ondernemen”.  
Wat is angst?
Angst is iets ongrijpbaars, iets irrationeels. Angst zet je verstand buitenspel. Angst kan zowel een positieve als een negatieve impact hebben. Angst kan gaan van onzekerheid tot echte paniek. Je bent bang voor reële of potentiële gevaren. Of wat je vreest ook werkelijkheid wordt, weet je niet met zekerheid. Dus je angst is reëel, wat je vreest is dat niet per se.
Als angst belemmerend, verlammend of vermijdend werkt, is hij een slechte raadgever. Hij verzwakt je actiepotentieel en je creativiteit. Als belemmerende kracht kan angst heel wat ‘dromen’ in de weg staan of ons verkeerde keuzes doen maken.
Angst is ook een positieve kracht. Angst is meestal een functionele, nuttige emotie; als reactie op een dreiging of een gevaar, reëel of ingebeeld, helpt angst je te anticiperen. Angst houdt je alert. Gezonde angst kan een bron van energie zijn.
Mijn ervaringen met angst

  • Toen ik in 2012 de keuze moest maken tussen “een stap terugzetten op de hiërarchische ladder” en het bedrijf verlaten, was ik ook bang om de juiste keuze te maken. Ik wilde wel de stap zetten buiten het bedrijf, maar ik durfde niet … Ik luisterde naar mijn angst en die gaf mij de raad om binnen het bedrijf te blijven, de kans te grijpen die mij werd aangeboden om me te herbronnen in een nieuwe functie, een nieuw domein te ontginnen, me opnieuw te connecteren met mijn innerlijke zelf, mezelf terug te vinden en mijn eigen krachten te herontdekken. Door mijn angst te accepteren werd mijn stap terug mijn mooiste ‘accident de parcours’.
  • Een andere persoonlijke ervaring met angst zijn mijn verwoede pogingen als kind om te leren fietsen. Mijn angst om te vallen, maar ook de angst die mijn mama uitsprak met de woorden “pas op dat je niet valt”. En hier is mijn angst zodanig belemmerend geweest dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet kan fietsen. En dat durven toegeven heeft ook een tijdje geduurd (maar dat heeft dan weer te maken met kwetsbaarheid en schaamte, voer voor een volgende blog!)

 
En hoe staat het met jouw angsten?
Stel jij je soms eens de vraag: ‘Wat zou ik doen als ik niet bang was?’. ‘Wat zou ik doen als ik vrij kon leven volgens mijn natuur, als ik mijn diepste dromen en verlangens zou kunnen realiseren, als mijn innerlijke criticus heel even zweeg?’
Check ook even of de mensen die je omringen eerder je angsten stimuleren of je vertrouwen en je durf een boost geven.
Mijn tip
Durf te dromen, durf je open te stellen, durf te verlangen naar wat je diep vanbinnen wilt. Ontneem je de kans niet om zelf de regie te nemen over je leven.
 

“Fear kills more dreams than failure ever will.” –  Suzy Kassem

cat.png
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *