Mijn zomerchallenge: tijd nemen om te ademen of doordoen? Zelfzorg bij professionele transitie.

Het idee van deze blog kwam vorig weekend tijdens een polderwandeling en is eigenlijk het vervolg van mijn vorige blog. Sinds begin juli, beleef ik mijn eerste “grote” vakantie sinds 30 jaar; de eerste keer langer dan 2,5 weken vakantie.
Een lange “vakantie”
Die heb ik te danken  aan mijn beslissing om mijn leven als werknemer vaarwel te zeggen en mij te vestigen als zelfstandige. Ik zit dus in een transitiefase.
Wat mij betreft, is die overgang van werknemer naar zelfstandige best wel een heftige. Vooral omdat ik de stap zet na dertig jaar, dertig jaar van semi-veiligheid (“semi” omdat geen enkele werkomgeving echt “veilig” is) en comfort bij eenzelfde werkgever, dertig jaar opgebouwde credibiliteit en relaties, dertig jaar financiële zekerheid, …
Na dertig jaar afscheid nemen van je eerste werkgever is eigenlijk ook – ondanks de positieve spanning en het enthousiasme in het vooruitzicht van het nieuwe leven – een moment van rouw. Bekende oevers verlaten om nieuwe horizonten te ontdekken.
Goede raad van anderen
Hoe beleef je zo’n transitie? Hoe pak je dat aan? En ik heb het niet over alle mogelijke voorbereidingen, business plannen enz maar eerder over hoe je voor jezelf zorgt in die periode.
In mijn vorige blog schreef ik intuïtief dat ik “me- & family time zou nemen en af en toe wat zou werken”. Toen ik mijn beslissing officieel bekend maakte, begon het goede raad te regenen (waarvoor dank uiteraard!): “dit is de “once in a life time”, nu moet je echt tijd nemen voor jezelf, alles opzijschuiven, stoppen, niets meer doen, grijp deze kans om dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan, zoals bijvoorbeeld de weg naar Compostella bewandelen, enz “. Mijn eigen intern stemmetje ging diezelfde richting uit, een mini-sabbatical, absolute leegte creëren. Het klonk allemaal fantastisch. Op het einde van een coachingsessie had ik zelfs een contract met mezelf gemaakt en had ik me geëngageerd om alle activiteiten gelinkt aan mijn nieuwe professionele leven opzij te leggen gedurende enkele weken … En ik was er klaar voor…. Heerlijk nietsdoen ….
Tot ik op een morgen wakker werd en besefte dat ik ongeveer twee jaar bezig was geweest naast mijn full-time job met: het schrijven van een boek, een coachingopleiding volgen, mijn eerste coachees begeleiden, blogs schrijven, lezingen geven, …. Dat allemaal in mijn vrije tijd; activiteiten die aanvoelden als een hobby, die me energie gaven! Activiteiten die mijn nieuwe “purpose” waren geworden!
En nu had ik dus beslist om die hobby, al die leuke dingen aan de kant leggen en … wat dan? Na zoveel jaren onder druk te hebben gewerkt ging ik mezelf nu een andere soort druk opleggen: “verboden te werken”!
Ik besefte al snel dat ondanks alle goede raad van anderen het zalige nietsdoen voor mij niet de oplossing was en dat ik de “transitie-viering” een andere vorm zou geven.
Mijn beleving

Ik besliste om naast een aantal uitjes en een vakantie in Oostenrijk in augustus, niet echt systematisch werkmomenten in te plannen, maar open te staan op elk moment, en de dingen op mij te laten afkomen.
Dit wil dus zeggen dat als ik zin heb om te wandelen ik ga wandelen (mét mijn inspiratieschriftje – want je weet maar nooit dat de ideeën zouden komen – en ze komen!) of te zonnen of niets te doen en als ik zin heb om te werken, dan werk ik.
Na enkele weken geeft dit ritme mij een sereen en gelukkig gevoel geeft. Een mooi compromis … Ik voel me uitgerust, doe leuke dingen en ondertussen werk ik gestaag verder aan mijn business; stapje per stapje; niet onder stress, maar met volle “goesting”.
En jij?
Ben jij ook in een professionele transitiefase, zoals:

  • je eerste job oppakken
  • van job veranderen bij dezelfde werkgever
  • van werkgever veranderen
  • promotie maken
  • een stap terugzetten
  • ontslagen worden

Allemaal intense professionele overgangsmomenten, die iets met met je doen, die emoties met zich meebrengen, die soms je leven veranderen en ook zorgen voor de nodige dosis stress.
Als jij ook in een van deze scenario’s zit of weldra zit, denk dan na hoe jij die transitie wil beleven.
En denk eraan, niets moet, alles mag.
Zorg gewoon goed voor jezelf en doe waar jij je goed bij voelt.
Volg je intuïtie en kies jouw manier van “resetten”.
 

Spanning is wie je denkt te moeten zijn.

Ontspanning is wie je bent.

Chinees spreekwoord
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *